Соята може да подпомогне борбата с рак на простатата и рак на гърдата, смятат учени.


Потенциалните ползи от бобовата култура за здравето са обобщени от две отделни научни проучвания.


В едното, изследователи от Северозападния университет в Чикаго, разкриват, че едно хапче на ден генистеин - естествен химически изофлавон, съдържащ се в соевите зърна, може да забави или спре разпространението на рака на простатата.



Въпреки че тестът е проведен с малка група, от 38 мъже, учените казват, че резултатите могат да доведат до първото нетоксично лечение, което предотвратява движението на раковите клетки. „Първата стъпка беше да се установи дали лекарството има желаният ефект върху клетките и простатата, и отговорът е положителен.“, казва проф. Реймънд Берган. Според него, ако медикаментът е способен да спре разпространението на рака на простатата, теоретично подобна терапия може да има същия ефект върху клетките и на други видове рак. „Това би могло да бъде първата терапия за онкологични заболявания, която е нетоксична и инхибира движението на карцинома.“, допълва изследователят.


Във второто проучване, включващо близо 1300 жени, учени от университета в Бъфало, Ню Йорк, показват, че изофлавоните на соята, могат да намалят риска от развитие на рак на гърдата. Те изследват 683 жени с тази диагноза и ги сравняват с 611 здрави жени. Изследователката Ан Уивър открива, че при тези, които приемат по-голямо количество изофлавон, има 30% по-нисък риск от развитието на агресивни тумори на гърдата и 60% по-нисък риск от начален стадий на тумора.


„Подобно на повечето проучвания на хранителни продукти, тези данни не са окончателни и трябва да се разглеждат в контекста на по-задълбочено проследяване и потвърждаване на резултатите.“, отбелязва авторът на проучването.