Соята е хранителен продукт, подходящ за всички хора, които искат да се хранят здравословно.
Проучвания показват, че тази бобова култура е богата на протеини, лецитин, омега-3 мастни киселини, изофлавони и фито-естрогени. Те са източник и на витамини В6, В9, В12, Н, минерали.

 

В12 - стимулира производството на червени кръвни телца и по този начин повишава кислородния капацитет на кръвта. Участва пряко в белтъчния синтез, поради което значението му в културизма е твърде съществено.



В6 - особено активно участва в обмяната на белтъците. Това го прави незаменим в културизма за увеличаване на мускулната маса. Установено е, че подобрява мускулния метаболизъм и особено този на миокарда.


Н - Той е коензим, който действа като особено силен стимулатор на растежа на мускулните клетки. Активно участва в разграждането на въглехидратите и масните киселини и следователно и в енергообезпечаването на организма.


В9 - участва в обмяната на аминокиселинте и нуклеиновите киселини. Освен това има голямо кръвотворно действие и спомага за зреенето на червените кръвни клетки в костния мозък. По тази причина неговият недостиг се проявява с развиването на мегалобластна анемия (липса на червени кръвни телца).
 

Извършените преди няколко години проучвания установили, че в соята се съдържа  противотумурната съставка генистеин. Доказано  е, че генистеинът предотвратява развитието на раковите клетки, което става повод за нови и задълбочени изследвания и лекарства. Най-добрият източик на генистеин са соевите кълнове и поници. Компонентите на соевия протеин, към които науката гледа с най-голям интерес, са неговите биоактивни съставки изофлавоните, в частност – генистеин, даидзеин и глицитиин.  

 

Изофлавоните са най-добре проучените вторични вещества, придобити от растения. Те са наричани често фитоестрогени, тъй като много наподобяват структурата на женския хормон естроген, но не са стероиди. Срещат се в цветовете, листата и плодовете. Предпазват растението най-вече от свободни радикали, които увреждат клетката перманентно. 

 

Съдържат се в най-големи количества в соята и червената детелина. Фитоестрогените в детелината са с най-добро действие, защото много наподобяват хормоните в човешкото тяло. Те се приемат с храната и могат лесно да се усвояват от организма, разбира се, при наличието на интактна чревна среда. 

 

Соевите зърна съдържат главно два изофлавона: генистеин и дайдзеин, също и много малка част глицитеин.

 

Целите соеви зърна и неферментиралите соеви хранителни вещества са богати предимно на изофлавони в гликозирана форма, т.е. свързани са с една молекула гликоза. Ферментиралите соеви продукти в повечето случаи съдържат аглукони, които са изофлавони, но без глюкозен остатък.

 

Високото съдържание на естроген в серума е една от главните причини за развитие на рак на гърдата. Изофлавонът генистеин предотвратява растежа на тумора. Позитивното действие на генистеина се базира на неговото антиестрогенно действие. В азиатските страни смъртността от рак на гърдата е 10 пъти по-ниска, а тази от рак на простатата – 30 пъти по-ниска в сравнение с тази в САЩ. Но действието на изофлавоните е не само профилактично, те повлияват и вече появили се тумори.

 

Според изследвания на потреблението повечето консуматори предпочитат храни, които имат здравословни предимства.
Около 25 процента от европейското население над 15-годишна възраст консумира соя поради нейното здравословно влияние.

 

Соевите продукти са перфектна, ненатоварваща алтернатива за хората, които имат непоносимост към мляко и млечни изделия. Тя може да се дължи на реакция на организма към лактозата или към протеина на кравето мляко.

 

Благодарение на растителните си протеини и по-големия брой ненаситени мастни киселини храните от соя осигуряват достатъчно количество изофлавони. Нито една друга култура не предоставя толкова много ценен протеин за човека.

 

Балансираното хранене, включващо прием на соя, има благоприятен ефект върху редица заболявания и състояния. Ето някои от тях:



Менопауза

Позитивният ефект от действието на фитохормона изофлавон се изразява в намаляването на различните оплаквания и неразположения при менопауза.



Обмяна на веществата

Соята помага на ензимите в тялото да премахнат токсините.



Сърдечносъдови заболявания

В соята има много малко мазнини. Тя не съдържа холестерол, затова повлиява позитивно мастната обмяна. Фитохормоните предпазват жените и от сърдечносъдови заболявания.



Рак

Доказано е профилактичното действие срещу рак на гърдата и простатата. Освен това фитохормоните влияят положително и върху новообразувани тумори.



Остеопороза

От 60 до 100 мг изофлавони дневно подобряват костната плътност.
 


Възпалителни процеси
Соята има противовъзпалително действие. Доказано е, че хроничните възпаления намаляват значително нивото на „добрия” холестерол в кръвта.