Начало За нас Реклама Контакти

Ароматни шишчета с мариновано сирене тофу

Снимка за Ароматни шишчета с мариновано сирене тофу
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Соевото сирене тофуНаричат го и кулинарен хамелеон, защото заради неутралния си вкус лесно се превръща в каквото си поискате - например шницел, кюфте, пълнеж за лазаня и пр. На всичкото отгоре няма грам месо или животинска мазнина, което го прави идеален заместител на мръвките по време на пости. Тофу се прави от соево мляко, извлечено от накиснати соеви зърна. След това зърната се смилат и се сваряват. Отстраняват се шлюпките, а останалата течност се сгъстява чрез прибавяне на оцет, лимонов сок, сол или калциев сулфат. Получава се нещо подобно на извара, от която се изцежда течността. Получава се блокче, което много прилича на бяло сирене. На пазара се предлага в буркан или запечатано във фолио. В 100 г тофу има 15,7 г белтъчини, съвсем малко мазнини, затова пък много желязо, магнезий и калий. Съдържа също така никотинова киселина, мед, калций, цинк, фосфор, както и витамините В1, В2 и В6.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г чери домати
  • 100 г дребни печурки
  • 1 малка тиквичка, нарязана на колелца
  • 250 г сирене тофу, нарязано на кубчета от 2 см
  • 1 малък патладжан, нарязан на кубчета
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта или зелена чушка
  •   клонки розмарин или дървени шишчета
  • за маринатата на зеленчуците:
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 люта чушка, нарязана на ситно, без семките
  • 2 с. л. пресен босилек, нарязан на ситно
  • 1 с. л. пресен риган или 1 ч.л. сушен
  • 125 мл зехтин
  • 100 мл червено вино
  • за маринатата на сиренето:
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. мед
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. соев сос

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Продуктите за маринатата на тофуто се смесват, сиренето се залива с нея и престоява 1 час.

  2. 2.

    Смесват се продуктите за зеленчуковата марината, заливат се с нея зеленчуците и престояват 1 час.

  3. 3.

    Клонките розмарин се почистват от листата, като се оставят няколко листенца на върха, обелват се от кората и се подострят с нож. Ако се използват дървени шишчета, накисват се за 1 час във вода.

  4. 4.

    Маринованите зеленчуци и сиренето се нанизват на подготвените шишчета, като се редуват. Пекат се върху загрят грил-тиган или барбекю.


Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари