Идеи за красив дом, цветя и градина

Семената на соята изискват достатъчно влага и топлина за поникването. Оптималната средна дневна температура им е около 18-22 градуса по С. При благоприятни условия на влажност и топлина те поникват за около 10-12 дни след засяването.

Продължителността на вегетационния период се колебае в широ¬ки граници и зависи както от сорта, така и от външните условия. При ранните сортове най-често той е 100-130 дни, а при късните е над 150 дни.

Соята не е много чувствителна на сланите и късните пролетни застудявания.

За нормалното си развитие изисква значително количество вода през време на вегетацията. Най-голяма е нуждата й през време на цъфтенето, формирането и наливането на семената.

Към почвата соята не е много взискателна. Най-добре вирее в по-леките черноземи, в канелените, в сивите горски почви и в черноземите - смолници, които съдържат достатъчно хранителни вещества, особено фосфорна киселина и вар. Тя не е взискателна и към предшественика, стига почвата да е добре подготвена и да съдържа достатъчни количества хранителни вещества. Високи добиви се получават от почви, които имат необходимите за растенията хранителни елементи. Количеството на внасяните торове в почвата се определя според типа й, нейното плодородие и предшественика. Използваните азотни торове варират от 4 до 6 кг/дка. Необходимото количество фосфор е 6-8 кг/дка. Калиевото торене може да се извърши само при необходимост и достатъчно влага в почвата.
Related Posts with Thumbnails