Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Повече соя срещу рак на дебелото черво

Повече соя срещу рак на дебелото черво

AdminAdmin
Администратор
95442k
Соеви Продукти

Жени, които пият соеви напитки, ядат тофу и предпочитат соево пред краве мляко, могат да помогнат да се намали техния риск от рак на дебелото черво, сочат нови изследвания.

Онези, особено над-50-те години, които консумират много соя, могат значително да намалят риска от развитие на болестта, според проучване на Американското списание за клинично хранене.

Изследователите, които са проучили режима на хранене и здравословното състояние на 68 412 жени на възраст между 40 и 70 години в Шанхай, правят следните изводи: "След уточняване на възрастта, календарна година на раждане, както и общ енергиен прием, консумацията на храни от соя се свързва в значителна степен с намаляване на риска от колоректалния рак. Открихме, че рискът от рак на дебелото черво намалява с увеличаване на приема на соя, предимно сред жените в постменопаузата. Рискът намалява с повече от 30% сред жените, които са били в първата група по количество приемана соева храна в сравнение с жените, които са били в последната група по прием на соева храна", казват авторите от Университета Вандербилт.

Ракът на дебелото черво е втората най-смъртоносна болест сред жените в Обединеното Кралство, след рак на гърдата, убивайки 16 600 всяка година, и представлява 1 от всеки 10 случая на рак сред жените.

Експерти от Световния фонд за изследване на рака (WCRF), заявяват, че резултатите са изключителни. Според тях "Тези открития са вълнуващи, защото това е едно внимателно направено проучване, в което участниците консумират соева храна на различни нива. Това означава, че може да се разбере как соята влияе върху риска от рак. Изследването показва, че рискът от рак на дебелото черво намалява с увеличаване на приема на соя и това важи с особена сила при жените в постменопаузата."

Соя

Тези открития могат да дадат обяснение на факта, че при много по-малко хора в страни като Китай и Япония, където соята е основен продукт в хранителния режим, се развива рак на дебелото черво, в сравнение със западните страни, където консумацията на соя е ниска.

Соевите зърна се ядат цели, като се варят във вода със сол, докато соята по принцип е широко използвано понятие, например като алтернатива на млечни продукти в продукти като мляко, кисело мляко и сметана, сирене. Също така има пазарна ниша относно соевите добавки за тези, които са убедени в техните здравословни свойства. Соята също така спомага да се намалят нивата на холестерола.

Въпреки това обаче, изследователите биха желали да видят резултати, които се повтарят, сред жени, които не са азиатки, имат различен генетичен произход, различен начин на живот от тези, които са участвали в проучването, преди да могат да дадат съвети за здравето на базата на нови изследвания. "Ако можем да потвърдим тези открития, това ще означава, че продукти като тофу и соеви зърна в хранителния режим на жените ще бъдат нещо положително, че жените биха могли да направят нещо, за да се намали риска от рак на дебелото червo.

Най-добрите начини за предотвратяване на рака е да се яде храна на растителна основа без много сол и алкохол, да бъдат физически активни и поддържат здравословно тегло.”

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest