Следва

Тарталети с мини кренвирши Тандем и гъби

Соята. Пълноценна храна за здраве и дълголетие

Възрастните хора в Окинава (архипелаг, разположен в най-южната част на Япония) са развили в забележителна...

All About Life преди 14 години

Възрастните хора в Окинава (архипелаг, разположен в най-южната част на Япония) са развили в забележителна степен изкуството да се живее, което им позволява в днешна модерна Япония да се радват на дълъг и ползотворен живот, при това в добро здраве.

Окинава е мястото в света, където се консумират най-много соя и соеви продукти (почти два пъти повече отколкото в цяла Япония).

Соевите протеини са едни от най-пълноценните в растителното царство. Следователно, те могат много да допринесат за намаляване на необходимостта от прием на животински протеини (в замяна на това соята не е източник на цинк, желязо, карнитин и витамин В12).

Това научаваме от книгата на д-р Жан-Пол Кюрте Окинава – Глобална програма за по-добър живот, издадена от издателсто Колбри.

Това, което нямаше как да не споделим с теб са някои факти за ценния продукт, наречен соя.

„Консумацията на 25 грама соеви протеини дневно, съчетана с намаляване на наситените мазнини и холестерола, може да намали риска от сърдечносъдови заболявания”- това е здравно заключение , потвърдено от 1999 г. от Food and Drug Administration (FDA) в САЩ.

Соевият хидролизат, наричан обикновено „соево мляко”, е добра алтернатива на кравето, при условие, че е обогатено с калций и че количеството на витамин D е точно дозирано (което често предполага добавка на витамин D, поне през зимата).

В соевото мляко няма лактоза (глуцид), която, както видяхме, е или трудно усвоима, или фактор за някои заболявания (катаракта и допълнително увреждане на нервите). Соята е добър източник на магнезий (докато млечните продукти пречат на усвояването му).

Соевите мазнини, за разлика от месните и млечните продукти, имат предпазващ ефект, особено върху сърцето и мозъка. Всъщност те съдържат значително количество омега 3 мастни киселини и най-вече лецитин, който способства за елиминирането на холестерола чрез жлъчката и за производството на ацетилхолин в мозъка, един от най-важните за паметта невромедиатори. Друга полза: ацетилхолинът е и невромедиатор на вегетативната нервна система, който води до отпускане (за разлика от норадреналина). Редовната консумация на соя има ефект и върху стреса, напрежението и агресивността.

Както показват много изследвания, когато човек се храни предимно с месо, това го прави по-агресивен, докато ако яде предимно растителна храна, особено ако тя съдържа повече соя, това му дава „спокойна сила”.

Фитоестрогените, които се съдържат в соята, са много активни антиоксиданти, способни да намалят един от най-мощните биологични маркери на остаряването 8OHdG (остатък от повредени гени, измерен в урината за двайсет и четири часа).

Основен недостатък на соята е алергията към соевите протеини (среща се шест пъти по-рядко от алергията към протеините на кравето мляко).

Най-простият начин да започнем: като купуваме соево мляко, обогатено с калций (без захар, без фруктоза или добавен сироп), за да заместим в рецептите при консумирането на мюсли и т.н. една част от кравето мляко. Преминавайки от една трета до половинка, а след това и до две трети, постепенно ще привикнем към леката промяна във вкуса.

Заместете кравето мляко със соево, обогатено с калций и неподсладено, киселите млека със соеви кисели млека, сметаната със соева или с копринено тофу. Въведете постепенно соевите питки и други продукти, докато стигнете дотам да ги консумирате веднъж дневно.

Книгата Окинава ще намериш в книжарниците,
Издава Колибри,
Цена 12 лв.


 

More All About Life